top of page

Watervrije
urinoirs

Mr.Friendly is specialist in watervrije- of waterloze urinoirs. Wij weten alles over de urinoirs, het plaatsen, de leidingen en het onderhoud. 

Drinkwater is om te drinken!

en niet om te spoelen

Mr.Friendly is specialist in watervrije (waterloze) urinoirs. Dit zijn moderne urinoirs die geen drinkwater gebruiken om te spoelen. Goed voor ons milieu en een directe bijdrage aan duurzaamheid!

Waarom spoelen met water? Het gebruik van watervrije urinoirs neemt snel toe. In openbare ruimtes zou je eigenlijk niet anders meer moeten willen. Een watervrij urinoir spoelt niet met drinkwater!

 

Drinkwater is om te drinken en dus niet om door het riool te spoelen. Het proces van drinkwaterzuivering en transport kost veel energie. Hoe minder water we gebruiken, hoe minder water (en energie) we nodig hebben. 

Filter%20uit%20Mr_edited.jpg

Filter voorkomt onfrisse geur

Een waterloos urinoir is altijd uitgevoerd met een filter, de zogenaamde geurstop. Dit filter kan op verschillende manieren werken. De belangrijkste functie is dat deze effectief voorkomt dat de urine een onfrisse geur afgeeft. 

Spoelsysteem is niet nodig bij waterloos

Geen spoelsysteem nodig

Waterloze urinoirs kennen geen spoelsysteem. Dit is niet nodig omdat ze niet spoelen met drinkwater. Een speciaal filter voorkomt nare geurtjes. Spoelsystemen zijn duur dus de besparing is groot. Ook de waterleiding  zelf hoeft niet te worden aangelegd. 

waterloos urinoir met de tekst geen spoe

Geen spoelrand

Omdat een waterloos urinoir niet spoelt, ontbreekt ook de spoelrand. Dit betekent dus ook makkelijk(er) schoonhouden. Er is geen rand waaronder vuil zich kan nestelen. 

WC%20ombouwen%20naar%20waterloos%20urino

Waterloos urinoir modellen

Onderhoud waterloze urinoirs

Ondehoud wateloos urinoir

Geen spoelrand

Watervrij urinoirs zijn gemakkelijk te onderhouden. Vergeleken met een watergespoeld urinoir kent het een aantal aspecten dat het onderhoud en dagelijks reinigen makkelijker maakt. Om te beginnen hebben ze geen spoelrand. Onder de spoelrand nestelt zich vuil omdat je er lastig bij komt. Onze waterloze urinoirs hebben daar geen last van.

De rand is ook nog eens erg smal. Een normale spoelrand is veel breder en vangt als het ware veel urine op, omdat deze niet afloopt, maar ook niet gespoeld wordt. Al met al is, door het ontbreken van de spoelrand, het schoonhouden dus makkelijker en sneller. 

Het ontbreken van een spoelsysteem, heeft ook het voordeel dat er dus niet wordt gespoeld. Juist door het spoelen ontstaan er kleine druppels die gaan zweven door de ruimte. Bij onze waterloze urinoirs is dit niet het geval.

waterloos%20urinoir%20op%20grijze%20tege

Onderhoud van leiding en filters

Naast dat urinoirs dagelijks moeten worden gereinigd (op drukkere locaties), moet af en toe ook aandacht worden gegeven aan de leidingen en filters. Op de pagina over filters beschrijven we de techniek en iets over onderhoud. Als het filter wordt vervangen of gereinigd, is het verstandig ook de leiding te reinigen. Wij adviseren af en toe een emmer water te spoelen en zo de leiding schoon te houden. Het hybride model doet dit automatisch.

Als het filter weggenomen is, is het tevens verstandig met een 'flessenhalsreiniger' ook het begin van de leiding schoon te maken. Dit voorkomt de opbouw van urinesteen. Daarbij ook een emmer water spoelen.

Urinoirs met een nat filter hebben sowieso minder last van urinesteen, omdat de meeste aanslag wordt opgevangen in het filter. 

Emmer-water

Door ontwerp
eenvoudiger onderhoud

Het ontwerp van het urinoir is belangrijk, omdat het veel invloed heeft op het dagelijkse reinigen en het schoonhouden van de omgeving. 

Het ontwerp heeft een aantal kenmerken waardoor schoonhouden makkelijker is dan bij andere urinoirs:

  • Geen platte delen. Hierdoor loopt eventueel urine uiteindelijk altijd naar de afvoer. Veel urinoirs hebben een platte bovenkant en daar blijft urine op liggen. 

  • Een achterwand die schuin naar achteren wegloopt. De 'plashoek' is belangrijk omdat daarmee voorkomen wordt dat urine terug spettert. Kleine druppels belanden door een verkeerde vormgeving buiten het urinoir of op de kleding van de gebruiker. 

  • Geen spoelsysteem. Een spoelsysteem is fysiek zichtbaar. Vaak zit er een knop of sensor. Door kleine zwevende druppels, moeten dit soort onderdelen goed worden schoongehouden. Bij een watervrij urinoir ontbreekt dit en is daardoor makkelijker schoon te houden.

  • Het duurzame urinoir is smal aan de voorzijde. Hierdoor gaat de man automatisch dichterbij staan. Dit in tegenstelling tot brede en ronde urinoirs (of bijv. stalen bakken), waar mannen automatisch een stapje naar achteren doen, omdat ze bang zijn dat hun kleding wordt geraakt. 

Keramische waterloze urinoirs van Mr.Fri

Welk schoonmaakmiddel gebruiken?

Dagelijkse reiniging is belangrijk. We willen daarbij geen chemische middelen meer gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat het reinigingsmiddel urine effectief verwijderd. 

Om deze reden hebben we gekozen voor reinigingsmiddelen van EnzyForce. Dit middel breekt verwijdert urine niet alleen van het oppervlak, maar breekt het ook effectief af. In het milieuvriendelijke schoonmaakmiddel zitten bacteriën die enzymen creëren die urine afbreken. 

Belangrijk daarbij is ook iets naast het urinoir te sprayen omdat ook op de grond urine aanwezig is. Kijk hier voor meer informatie over reinigen

EnzyForce Green 1L.png
bottom of page