top of page

Waarom is een Mr.Friendly waterloos urinoir beter dan andere watervrije urinoirs?

Er wordt veel gezegd en geschreven over watervrije urinoirs. Mr.Friendly is al jaren specialist op dit gebied. Mr.Friendly is een paar jaar geleden op zoek gegaan naar het beste watervrije urinoir wereldwijd. Dat vonden we in de USA.


Nederland liep best een beetje achter op het gebied van watervrije urinoirs. Het water was te goedkoop in Nederland. Je ziet in omringende landen zoals België en Denemarken veel hogere prijzen. Daar is water rustig een factor 4 a 5 duurder dan in Nederland. Omdat in andere delen van de wereld er al eerder behoefte was aan watervrije urinoirs is de ontwikkeling daar veel sneller gegaan.


Via USA en later Denemarken zijn we in contact gekomen met Falcon. Falcon (USA) is reeds sinds de jaren 90 volop bezig met deze techniek en dat zie je terug in de producten. Het urinoir is écht ontworpen om watervrij te zijn. Veel bestaande leveranciers van keramiek kregen vraag vanuit de markt naar watervrije urinoirs. Deze leveranciers hadden natuurlijk geen ervaring met de benodigde filters en hebben hun bestaande ontwerpen aangepast en een simpel droog filter ingebouwd. Niet de ideale oplossing. Bij Falcon hebben ze veel geld en ontwikkeling gestoken in hun (natte) filter. En dat zie je terug!


De voordelen van een keramisch watervrij Mr.Friendly urinoir


De Falcon watervrije urinoirs die in Nederland en België worden verkocht door Mr.Friendly, bieden diverse voordelen ten opzichte van andere watervrije urinoirs. We sommen de belangrijkste op:

 • Beste filter in de markt. Het filter is echt ver doorontwikkeld. Het werkt met een dun laagje drijvende plataardige olie. Dit vormt de perfecte afsluiting. Veel leveranciers van watervrije urinoirs zoals Urimat, Geberit, Duravit, Sphinx werken allemaal met een droog filter. Dit is meestal een membraan of soort ballonnetje dat luchtdicht moet afsluiten. Als het filter net is vervangen en dus nieuw is dan functioneert het redelijk maar zodra het filter ietsje ouder dan gaat het lekken. Er komt dan toch lucht doorheen en dat ruik je. Zeker als er meerdere urinoirs hangen.


 • Bijkomend probleem van een lekkend filter is dat je op het moment van lekken een rechtstreekse en dus open verbinding hebt met de afvoer. Dit is iets dat onmogelijk is met het natte filter van Mr.Friendly (Falcon). Mocht het kleine beetje drijvende olie om welke reden dan ook verdwenen zijn dan is er nog steeds geen open riool verbinding omdat het filter tevens een sifon is.

 • Een ander voordeel van dit type filter is dat het meteen een soort afvalbakje van het urinoir vormt. Vuil, bezinksel, urinesteen zet zich voornamelijk af in het filter en dus niet in de leidingen!

 • Het gebruikte filter in het Mr.Friendly urinoir is veel minder kwetsbaar. Dit maakt dat het langer mee gaat en ook beter geschikt is voor scholen en horeca.

 • Doordat het filter een stuk langer meegaat is het goedkoper dan filters van andere leveranciers. Daarnaast beschermt het de leidingen beter en ook dit zal leiden tot lagere kosten.

 • Slimme en mooie vormgeving. Over smaakt valt niet te twisten maar het keramische watervrije Mr.Friendly urinoir ziet er wat ons betreft geweldig uit. Dit is echter niet wat we hier bedoelen met de slimme vormgeving. De vormgeving van een Mr.Friendly urinoir heeft een aantal belangrijke eigenschappen ten opzichten van veel andere watervrije (waterloze) urinoirs:

  • De achterwand is schuin naar achteren geplaatst. Hoek van inval is hoek van terugkaatsing. Het is onbegrijpelijk maar veel (waterloze) urinoirs hebben nog steeds een schuine achterwand naar voren. Dit betekent dat als je daar een urinestraal op plaatst er onherroepelijk (zichtbare en onzichtbare) spetters afkomen die zeker buiten het urinoir belanden

  • De bovenkant is schuin. Je kunt er dus geen glas opzetten (écht, het gebeurt). Dit glas kan dus ook niet in de pot vallen en zo glasscherven en schade veroorzaken. Mocht iemand op het schuine bovendeel plassen, dan zal het teruglopen in de pot.

  • De voorkant is puntig. Onderzoek laat zien dat de man automatisch dichterbij gaat staan bij deze vorm. Er is ten slotte een kleinere kans dat de broek wordt geraakt. Hoe dichterbij de man staat hoe kleiner de kans op knoeien.

  • Zwaarder uitgevoerd. Er is meer keramiek gebruikt. Het urinoir is zwaarder en sterker dan de meeste andere keramische urinoirs.

  • Een andere belangrijk voordeel van een watervrij urinoir is natuurlijk het compleet ontbreken van de spoelrand. Dit maakt het schoonmaken erg eenvoudig. Maar dit voordeel hebben alle watervrije urinoirs.

172 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page