top of page

Urinesteen bij gebruik van urinoirs

Bijgewerkt op: 22 feb. 2021

Urinesteen is een vervelend goedje. Veel locaties met urinoirs (of gewone WC's) hebben hier last van. Door urinesteen kunnen leidingen verstopt raken. Wikipedia beschrijft het als volgt:

"Urinesteen is een neerslagproduct uit urine... Het ontstaat uit kalk in combinatie met zouten die in urine voorkomen. Ook buiten het lichaam kan urinesteen neerslaan in de vorm van een bruine aanslag in toiletten en urinoirs."

Urinesteen kan dus zowel in het lichaam als daarbuiten voorkomen. Het is dus niet zo vreemd dat dit veel voorkomt in de omgeving van urinoirs.


Waarom is urinesteen vervelend?


Urinesteen verstopt regelmatig de afvoerleiding van urinoirs. Omdat urinesteen behoorlijk uithard, is het lastig te verwijderen als het er eenmaal zit. Het is dus van belang dit tijdig te voorkomen.


Er is niet zo heel erg veel bekend over urinesteen en het ontstaan ervan. Er zijn in het verleden wel goede studies geweest. Zo is er op het 42e Internationale Symposium CIBW062 "Water Supply and Drainage for Buildings" dat in 2016 plaatsvond in Slowakije, een presentatie gegeven over een studie door de Japanse sanitair fabrikant Toto en de Kanto-Gakuin Universiteit.


Ook wij, als specialist in (watervrije) urinoirs, hebben regelmatig te maken met locaties waar urinesteen is gevormd. Als we bestaande oude urinoirs gaan vervangen controleren we altijd vooraf de leidingen.


Zo hadden we laatst een klant die zijn stalen "plasbak" wilde vervangen door onze waterloze keramische urinoirs. Toen wij de afvoerleiding controleerde, was wel duidelijk dat dit niet veel langer had moeten duren. De afvoerpijp was nagenoeg geheel verstopt. Kijk hier voor een impressie.

Verstopte afvoerleiding door urinesteen
Verstopte afvoerleiding door urinesteen

In de praktijk levert urinesteen 2 problemen op:

  • Verstopping van de afvoer

  • 'Lekken' en defect raken van mechanische filters bij watervrije urinoirs waardoor stank ontstaat.

Uiteindelijk zal in een omgeving, waar urinoirs zijn geïnstalleerd, altijd wel een vorm van urinesteen ontstaan. Dit hoeft in de praktijk echter niet altijd tot problemen te leiden.


Hoe urinesteen te voorkomen?


Urinesteen komt zowel voor bij waterloze- als watergespoelde urinoirs. Er wordt regelmatig beweerd dat bij watervrije urinoirs geen urinesteen zou ontstaan omdat geen calcium en magnesium zou worden toegevoegd vanuit het drinkwater. Deze veronderstelling is echter niet juist, omdat deze stoffen ook al in urine zelf aanwezig zijn.


Het is echter zeker zo dat door toevoegen van drinkwater fosfaathoudende mineralen zullen neerslaan. Hoe hoger de hardheid van het water hoe meer neerslag.


Helemaal voorkomen gaan we dit dus niet.


Toch is er veel aan te doen.

  • Voorkom zoveel mogelijk liggende (horizontale) afvoerleidingen. Om deze reden adviseren wij (in tegenstelling tot normale wc's) iets meer helling te gebruiken bij urinoir-afvoerleidingen.

  • Spoel af en toe de leidingen met water en schoonmaakmiddel. Het hoeft niet veel te zijn maar wel met enige regelmaat. Gebruik het liefste regenwater omdat dat geen kalk bevat (maar ik snap dat dat meestal lastig is 😉).

  • Sluit, indien mogelijk, de wastafel in de toiletruimte in serie aan met de urinoirleidingen. De wastafel moet dan aan het einde v an de keten geïnstalleerd zijn. Hierdoor spoelt de wastafelafvoer alle aansluitingen van de urinoirs. De wastafel wordt veel gebruikt en het afvoerwater zal ook zeer regelmatig handzeep bevatten. Dit helpt aanslag voorkomen. Wij plaatsen regelmatig speciale voorzet wanden om dergelijke constructies mogelijk te maken.

  • Indien je een waterloos urinoir wilt installeren, gebruik dan een uitvoering met een zogenaamd nat filter. Klik hier voor meer informatie over filters voor watervrije urinoirs

  • In sommige gevallen adviseren wij het hybride urinoir. Dit waterarme urinoir spoelt slechts 1x per 72 uur bijna 4 liter water.

  • Gebruik leidingen met een diameter van tenminste 50 mm.

Wil je meer weten over urinoirs, urinesteen, de aanleg van urinoirs of urinoir-leidingen kijk dan op www.mrfriendly.nl

356 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page