Urinesteen bij gebruik van urinoirs

Bijgewerkt op: feb 22

Urinesteen is een vervelend goedje. Veel locaties met urinoirs (of gewone WC's) hebben hier last van. Door urinesteen kunnen leidingen verstopt raken. Wikipedia beschrijft het als volgt:

"Urinesteen is een neerslagproduct uit urine... Het ontstaat uit kalk in combinatie met zouten die in urine voorkomen. Ook buiten het lichaam kan urinesteen neerslaan in de vorm van een bruine aanslag in toiletten en urinoirs."

Urinesteen kan dus zowel in het lichaam als daarbuiten voorkomen. Het is dus niet zo vreemd dat dit veel voorkomt in de omgeving van urinoirs.


Waarom is urinesteen vervelend?


Urinesteen verstopt regelmatig de afvoerleiding van urinoirs. Omdat urinesteen behoorlijk uithard, is het lastig te verwijderen als het er eenmaal zit. Het is dus van belang dit tijdig te voorkomen.


Er is niet zo heel erg veel bekend over urinesteen en het ontstaan ervan. Er zijn in het verleden wel goede studies geweest. Zo is er op het 42e Internationale Symposium CIBW062 "Water Supply and Drainage for Buildings" dat in 2016 plaatsvond in Slowakije, een presentatie gegeven over een studie door de Japanse sanitair fabrikant Toto en de Kanto-Gakuin Universiteit.


Ook wij, als specialist in (watervrije) urinoirs, hebben regelmatig te maken met locaties waar urinesteen is gevormd. Als we bestaande oude urinoirs gaan vervangen controleren we altijd vooraf de leidingen.


Zo hadden we laatst een klant die zijn stalen "plasbak" wilde vervangen door onze waterloze keramische urinoirs. Toen wij de afvoerleiding controleerde, was wel duidelijk dat dit niet veel langer had moeten duren. De afvoerpijp was nagenoeg geheel verstopt. Kijk hier voor een impressie.

Verstopte afvoerleiding door urinesteen
Verstopte afvoerleiding door urinesteen

In de praktijk levert urinesteen 2 problemen op:

  • Verstopping van de afvoer

  • 'Lekken' en defect raken van mechanische filters bij watervrije urinoirs waardoor stank ontstaat.

Uiteindelijk zal in een omgeving, waar urinoirs zijn geïnstalleerd, altijd wel een vorm van urinesteen ontstaan. Dit hoeft in de praktijk echter niet altijd tot problemen te leiden.