top of page

Oude wand in sanitaire ruimte makkelijk, snel en goedkoop upgraden

De sanitaire ruimte is bij veel horeca gelegenheden lange tijd een sluitpost geweest. Ze zijn vaak verouderd en niet echt fris. Steeds vaker hoor je de kreet "als de sanitaire ruimte niet fris is, zal het in de keuken wel niet anders zijn". Hoog tijd om daar wat aan te doen!


Het verbouwen van een sanitaire ruimte is echter niet eenvoudig. Op de eerste plaats kunnen je gasten geen gebruik maken van de wc maar daarnaast geeft het veel troep en lawaai. Dat kan slimmer dachten wij bij Mr.Friendly.


Het idee ontstond eigenlijk al eerder omdat wij vaak al displays inbouwde in de wand. Om de displays weg te werken werd er vaak een voorzet-wand gebruikt. In de praktijk echter bleek zo'n wand nog veel meer voordelen te hebben:

  • Snel geïnstalleerd Doordat de bestaande tegelwand blijft zitten is een nieuwe wand zo geplaatst.

  • Slim toevoer leidingen wegwerken Vaak lopen leidingen over de wand heen. Soms zijn er in het verleden aanpassingen geweest en deze zitten in het zicht. Door de nieuwe wand kunnen deze mooi weg gewerkt en uit het zicht worden geplaatst. Wij plaatsen vaak waterloze urinoirs. In dat geval hebben we helemaal geen toevoer-leidingen meer nodig.

    • Slim omgaan met afvoerleidingen Hier gelden 2 zaken die makkelijk kunnen worden aangepast: 1. Indien er minder urinoirs nodig zijn dan er eerst waren, dan is het aanpassen van de afvoer een koud kunstje. In de nieuwe wand kan de afvoer worden veranderd. 2. Vaak is de afvoer van een urinoir slecht. Dicht geslipt door urinesteen. Dit kan meteen worden verholpen door een stuk te vernieuwen. 3. Wij proberen altijd de wastafel de leidingen extra te laten spoelen. Dit houdt de leidingen mooi schoon. In het voorbeeld op de onderstaande foto zie de wastafel links hangen. Deze spoelt de leidingen van de watervrije urinoirs.

Bedien de foto's om het verschil te zien tussen vóór en ná installatie van de PVC wand


Wat we dus tegenwoordig veel doen is middels een PVC wand de sanitaire ruimte upgraden.


Hoe gaat dat in z'n werk...?


De bestaande wand blijft in de meeste gevallen gewoon achter. Geen gehamer en gesloop. Geen troep. De oude wand wordt netjes uitgelijnd met houtwerk. Afhankelijk van de gewenste diepte zijn dat tengels of balkjes. Op sommige plekken wordt slim rekening gehouden met draagvermogen. Een extra balkje geeft dan veel extra stevigheid. (Onze) keramische urinoirs zijn tenslotte zwaar uitgevoerd.


Over het houtwerk (tengels of balkjes) komt altijd plaatmateriaal. Platen hout. Dit wordt de basis laag voor het PVC. De leidingen zitten dus allemaal achter deze houten platen. Op deze platen worden de PVC delen bevestigd met zeer sterke lijm. Het geheel wordt uiterst sterk en is bestand tegen een stootje maar ook tegen water.


Het gekozen PVC is heel sterk en zeer waterbestendig. Daarnaast is het behoorlijk krasvast en gemaakt om jaren mee te gaan. Daarnaast is het PVC verkrijgbaar in allerlei motieven die de sfeer in jouw sanitaire ruimte gaan bepalen.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page