top of page

Met waterloze urinoirs bespaar je meer dan alleen maar water...

Bijgewerkt op: 11 feb. 2021

Waterloze urinoirs kennen meerdere benamingen. Naast "waterloos urinoir" worden ook wel de termen "watervrij urinoir", "droog urinoir" en "duurzaam urinoir" gebruikt. Al met al duidt het op het ontbreken van water bij het gebruik. Er wordt dus geen water gebruikt om te spoelen. Hoe dat werkt leggen we uit in een andere blog. Het brengt ons wel meteen bij de eerste besparing van een watervrij urinoir. Drinkwater is dus een belangrijke besparing.


Een watergespoeld urinoir spoelt meestal zo'n 2,5 à 3 liter water. De oudere modellen spoelen vaak meer.


Dat lijkt misschien niet zo veel maar het gaat, op drukke locaties, wel vaak om veel mannen per dag, die zo'n watervrij urinoir gebruiken. Van enkele tientallen tot enkele honderden per dag.


Als je op jaarbasis kijkt, loopt dat behoorlijk op! Stel dat een drukke locatie 6 dagen per week open is en dat een, daar aanwezig waterloos, urinoir gemiddeld zo'n 100 keer bezocht wordt per dag, dan spreken we dus al gauw over een besparing van 300 liter per dag. Dat bespaart dus bijna 100.000 liter per jaar.


Realiseer je hierbij dat dit water dus onnodig "vies" wordt gemaakt. Deze 100.000 liter (en vaak nog veel meer) moet gezuiverd worden om het weer te kunnen gebruiken als drinkwater. Moeten we dus niet meer willen als je het mij vraagt.


Naast dat een waterloos urinoir water bespaart zijn er nog allerlei andere besparingen die van belang zijn. Wellicht had je hier nog niet aan gedacht...?


Laten we eens beginnen bij de aanschaf. Een watergespoeld urinoir heeft altijd een waterleiding nodig. Deze hoeft bij waterloos niet te worden aangeschaft en ook niet te worden aangelegd.


De eerste besparingen beginnen dus meteen al bij de aanschaf. Maar de besparing in geld is groter. Het meest kostbare aan een urinoir is namelijk het spoelsysteem. Een automatisch spoelsysteem kost over het algemeen honderden euro's.

 

Als het urinoir eenmaal hangt, moet het natuurlijk onderhouden worden. Daar start de volgende besparing. De dagelijkse schoonmaak van een waterloos urinoir is eenvoudiger. Het heeft namelijk géén spoelrand. Het is juist die spoelrand die lastig schoon te houden is. Onder de spoelrand nestelt zich kalk en vuil. Dit zie je misschien niet altijd maar je ruikt het wel!

Omdat een waterloos urinoir niet spoelt, zweven er ook minder druppeltjes door de wc-ruimte. Deze druppeltjes ontstaan tijdens het spoelen. Om deze reden heeft een normale WC ook een deksel. Het sluiten van het deksel voorkomt rondvliegende druppels, vermengd met urine.

 

De zojuist genoemde spoelsystemen zijn best wel complex. Er zit vaak elektronica of mechanica is. De elektronica wordt vaak gevoed met batterijen en deze geraken leeg. Bij de mechanische systemen werkt het met een veer en deze wordt na een tijdje lam, waardoor die niet meer goed werkt. Bij beide systemen is er dus onderhoud nodig. Ook hier is een watervrij urinoir in het voordeel.


Een watervrij urinoir heeft wel af en toe te maken met een filter dat moet worden vervangen. Dit kost natuurlijk ook wat tijd, hoewel het relatief makkelijk is en snel kan worden vervangen.


Dit filter brengt echter ook weer een extra besparing met zich mee. Het filter vangt namelijk veel aanslag op. Het zogenaamde urinesteen bijvoorbeeld.


Hoewel sommige fabrikanten claimen dat urinesteen niet bestaat in een waterloos urinoir, is dit niet waar. Ook een waterloos urinoir bouwt urinesteen op. Als het waterloze urinoir is uitgerust met een zogenaamd "nat" filter, dan fungeert dit meteen als een soort afvalbak in je urinoir.


Dit filter zorgt ervoor dat je dus veel minder aanslag zal terugvinden in de leidingen. Dit is een zeer belangrijk voordeel van dit type filter bij waterloze urinoirs.


Een watervrij urinoir bespaart dus niet alleen water maar ook geld!


Met een watervrij urinoir bespaar je:

- Water

- Geld doordat je goedkoper uit bent

- Geld doordat er minder vaak onderhoud nodig is

- Tijd doordat je dagelijkse reiniging makkelijk en korter is


548 weergaven5 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page