Filter
techniek
van waterloze urinoirs

De kwaliteit van een waterloos urinoir

valt of staat bij de kwaliteit van het filter

Watervrij betekent geen spoelsysteem

Waterloze urinoirs kennen geen spoelsysteem. Er wordt dus geen drinkwater gespoeld. Omdat er niet wordt gespoeld is een filter nodig. Een speciaal filter voorkomt nare geurtjes. 

Een filter is nodig om nare geurtjes te voorkomen

Een waterloos urinoir is altijd uitgevoerd met een filter, de zogenaamde geurstop. Dit filter kan op verschillende manieren werken. De belangrijkste functie is dat deze effectief voorkomt dat de urine een onfrisse geur afgeeft. 

Verschillende soorten filters met andere eigenschappen

Elk watervrij urinoir heeft een filter in zich. Er zijn meerdere soorten filters op de markt. Elk filter kent z'n eigen toepassingen voorschriften. Hieronder vertellen we je meer over de soorten en de verschillen.

Droge- en natte filters

Er zijn droge en natte filters voor watervrije urinoirs. De natte filters werken met een afdekvloeistof en de droge filters werken met een soort membraan of een afgeleide daarvan. 

Het principe van een nat filter is er op gebaseerd dat olie blijft drijven op water (urine). De olie zal dus altijd bovenop liggen en dekt daarmee de urine perfect af. 

Het principe van een droog filter is gebaseerd op een filter met een soort éénrichtings verkeer. De vloeistof (urine) kan er wel in, maar er niet meer uit. 

Er zijn grote verschillen tussen de filters voor waterloze urinoirs. Het doel van de verschillende typen filters is echter altijd om ervoor te zorgen dat er geen onaangename geur kan ontstaan bij het gebruik van een duurzaam, watervrij urinoir. 

Het natte filter heeft onze voorkeur

In de basis is het natte filter superieur aan het droge filter. Dit heeft een aantal oorzaken:

  • Een membraan kan gaan lekken. Zodra het membraan lekt gaat het onfris ruiken en moet het vervangen worden. Je kan dan zelfs het riool gaan ruiken omdat er een open verbinding is. Een nat urinoir-filter is tevens een sifon. Dit betekent dat het niet mogelijk is dat er geur uit het riool naar buiten komt. Het kan wel zijn dat de drijvende vloeistof is verdwenen. In dat geval moet er een scheutje olie in worden gedaan. 

  • Het natte filter is ook meteen een soort bakje waarin aanslag, o.a. urinesteen, kan neerdalen. Een nat filter zorgt voor minder urinesteen in de leidingen.

  • Het natte filter is sterker. In "heavy duty" omgevingen waarbij bijv. regelmatig zand (beach-clubs) of glas "stevige kroegen" in het urinoir kan komen, adviseren wij zeker het natte filter. 

In sommige gevallen is het, ondanks dat het natte filter de voorkeur heeft, beter om een droog filter te gebruiken. Dit geldt in de volgende gevallen:

  • Luchtdrukproblemen. Door luchtdrukproblemen kan het sifon leeg gezogen worden. Dit zorgt ervoor dat het urinoir teveel vloeistof gebruikt. Dit kan soms voorkomen als er te weinig beluchting is aangebracht, of soms in erg oude leidingsystemen.

  • De wens om (veel) water door waterloze urinoirs te kunnen spoelen. In een urinoir met een nat filter is het onwenselijk om grote hoeveelheden water te spoelen (bijv. een emmer leeg gooien). Gebeurt dat toch dan kan de olie weggedrukt worden en moet het worden aangevuld.

In de praktijk bepalen we vooraf welk filter het beste past in de situatie. 

FILTERS WISSELEN

Alle waterloze urinoirs hebben dus een filter. Ongeacht het type urinoir-filter, zal dat na verloop van tijd, vervangen of gereinigd moeten worden. Filters raken vol (verstopt) of raken defect. Als een filter vervangen moet worden dan zal het urinoir dus niet (goed) doorlopen (nat filter) of onfris gaan ruiken (droog filter). Het is daarnaast mogelijk dat er wat nieuwe olie in het filter moet (nat filter). 

DROOG FILTER VERVANGEN

In tegenstelling tot een nat filter, raakt een droog urinoir filter na verloop van tijd defect. Schoonmaakmiddelen, urine etc. zorgt ervoor dat het membraan wordt aangetast. Uiteindelijk verliest het zijn vorm en gaat het lekken. Dit lekken zorgt ervoor dat er geen luchtdichte bescherming meer is tegen onfrisse geuren. Hoogste tijd het filter te vervangen. Dit vervangen gaat overigens erg makkelijk en snel. 

Wij adviseren altijd reserve filters op voorraad te hebben zodat zich nooit een situatie voordoet waarbij het onfris ruikt. 

Omdat droge filters geen urinesteen en andere aanslag opvangen, is het van belang bij vervanging, wat water door te spoelen en het filterhuis te reinigen.

NAT FALCON FILTER

Een nat urinoir-filter, dat wordt gebruikt in ons keramische duurzame urinoir, kan in de basis niet stuk. Dit in tegenstelling tot een droog filter. Een nat filter kan echter wel verstoppen. Dit komt omdat ons lichaam allerlei (afval) stoffen uitstoot zoals bijv. vetten die neerslaan in het filter. Dat dit neerslaat in het filter is fijn want dan komt het niet in de leidingen. Dit is ook de reden dat natte filters beter zijn voor de leidingen.

 

Het is makkelijk te herkennen wanneer een nat filter vervangen moet worden omdat deze dan niet meer goed doorloopt. Vroegtijdig wordt er al een signaal afgegeven omdat kortstondig de afsluit vloeistof boven komt drijven. Als dat gebeurt, is vervanging binnenkort nodig.

SPOELEN VAN NATTE FILTERS

Een nat filter kan niet defect raken. Dit geeft ook de mogelijkheid om dit filter te her-gebruiken. Dit kan overigens alleen als de aanslag nog niet is verhard. Om dit te kunnen doen moet het filter wekelijks worden gespoeld in bijv. een emmer water. Niet altijd een fijn klusje maar wel duurzaam en zeker goedkoper! Wij informeren graag hoe dit het best kan worden aangepakt.

Contactgegevens

Mr.Friendly B.V.

De Boomgaard 11-07

1243 HV 's-Graveland

Nederland

E: office@mrfriendly.nl (algemeen)

E: facturen@mrfriendly.nl (facturen)

T: +31 (0)88-3929260

BTW nummer:  856883566B01

KvK: 67223370

Bank: NL75 INGB 0007 5383 83

  • Facebook
  • YouTube