top of page
cafe morris.jpeg

checklist bij problemen

We helpen je graag
om je
watervrije urinoir
fris te houden

Een watervrij urinoir mag niet onfris ruiken en moet er fris uitzien. Mocht dat een keer niet het geval zijn dan is er iets aan de hand. Check hier de meest voorkomende problemen

Deuren%20van%20sanitairruimte_edited.jpg

1.

Probleem: Stank

Oorzaak: Filter defect. 

Oplossing: Nieuw filter

Defect%2520droog%2520filter_edited_edite

Het ruikt naar riool of (soms) urine). De oorzaak is vaak een defect (lekkend) filter. Als je een droog filter hebt (met membraan) dan kan het zijn dat je filter defect is. Draai met de tool het filter naar links en bekijk de onderkant. Als het membraan los komt van de wand (of zelfs weg is) moet het dringend worden vervangen. Als het filter lek is kan er direct riool lucht naar buiten komen.

Zie ook meer informatie hier over hoe te vervangen

2.

Probleem: Stank

Oorzaak: Onderkant 

Oplossing: Onderkant schoonmaken

urinoir onderkant (Klein).jpg

Doordat mannen deels mis mikken loopt er urine langs het urinoir naar beneden. Door de capillaire werking blijft het daar deels hangen en trekt het onder het urinoir. Als dit niet wordt schoongemaakt en behandelt met EnzyForce Green dan zal het een geur gaan afgeven. 

Maak tijdens het schoonmaken ook de onderkant schoon!

3.

Probleem: Stank

Oorzaak: Filterhuis

Oplossing: Aandraaien of vervangen filterhuis

Lekkend%20filter%20van%20watervrij%20uri

In een enkel geval kan het zijn dat een filterhuis niet goed is aangedraaid of dat het filterhuis defect is. Dit is eenvoudig op te sporen door (met flits) een foto van de onderkant te maken. Het filterhuis mag niet lekken en dus geen sporen van urine hebben. Het filterhuis moet volledig schoon zijn. 

Mocht er toch een spoor van urine zijn neem dan contact met ons op! 

Bij een kunststof urinoir kan het filterhuis worden aangedraaid. Bij een keramische variant is speciaal gereedschap benodigd en moet het urinoir even van de muur af.

4.

Probleem: Stank

Oorzaak: Lekkage

Oplossing: Reparatie aansluiting op afvoer

Lekkende%2520afvoeraansluiting%2520water

Het kan zijn dan de aansluiting op het riool (de afvoer) niet goed zit. Over het algemeen wordt de afvoer van het urinoir rechtstreeks of middels een bocht aangesloten op het riool.

 

Als deze aansluiting niet goed is ingeschoven of scheef zit kan  het urinoir bij de aansluiting gaan lekken. Dit geeft een geur van urine en vaak ook beetje riool. Dit probleem is eenvoudig op te sporen door (met flits) een foto van de onderkant te maken.

5.

Probleem: Urinestank

Oorzaak: Olie op

Oplossing: Olie bijvullen

Mr.Friendly Liquid.png

Heb je een filter met afsluitolie en je hebt een overlast door urinegeur dan kan het zijn dat de olie die drijft in het sifon verdwenen is. Sommige filters hebben een hoger verbruik dan andere. 

Het kunststof urinoir is eenvoudig te controleren. Haal het eventueel aanwezige rvs deksel weg en schijn met een lampje van een mobiele telefoon in het filter. Als je daar de groene olie ziet, is het goed. Zie je (gele) urine, dan is de olie weg en zal het onfris (gaan) ruiken.

Bij het keramische urinoir neem je een dun strookje wit papier die je in het gaatje steekt. Als er blauwe (of groene) olie aan plakt is het goed. 

Bestellingen plaats je HIER

6.

Probleem: Verstopping

Oorzaak: Verstopt filter of afvoer

Oplossing: Filter vervangen of leiding schoonmaken

verstopt%2520urinoir_edited_edited.jpg

Afhankelijk van het type filter kan het filter van een waterloos urinoir verstopt raken. De oliefilters zijn mede bedoeld om aanslag op te vangen en vroeg of laat zijn ze dus vol en moeten ze worden vervangen. De filters met een membraan kunnen niet verstoppen. 

Bij beide systemen kunnen de afvoerleidingen natuurlijk wel verstoppen. Aanslag kan zich ophopen en (bijv. bij onvoldoende onderhoud) dan kan een leiding verstopt raken.

Door het filter iets los te maken kan je zien wat de oorzaak is. Loopt alles direct weg bij los trekken of draaien (afhankelijk van het filter), dan is het filter aan vervanging (vol) toe. Blijft het dan nog steeds staan dan is het probleem groter en moet de leiding worden schoon gemaakt. 

Lekkage droog filter
bottom of page